Skocz do zawartości

Recenzja gry Life Is Strange

NITROSZCZUR

Rekomendowane odpowiedzi

logo.png

WItam was Forumowicze bardzo serdecznie w mojej już drugiej recenzji a dziś przyjrzyjmy się grze ze studia Dontnod a mowa tu oczywiście o bardzo dobrze znanej grze pod tytułem Life Is Strange. Gra została wypuszczona na  rynek bodajże w 2015 toku przez studio square enix oczywiście tutaj też bardzo warto wspomnieć że studio odpowiedzialne za Life Is Strange ma również takie tytuły na koncie jak: Life Is Strange Before The Storm, Life Is Strange 2, Vampyr czy krótka przygodówka osadzona w czasie gry Life Is Strange 2.

Oczywiście ja postaram się przedstawić wam tą grę pod aspektem fabularym,gameplayowym i graficznym ale oczywiście również postaram się wam opisać co nieco główne postacie aby to wszystko miało ręce i nogi i miało jakikolwiek sens tak naprawdę.

A więc tak gra składa się z 5 dosyć długich epizodów oczywiście każdy z tych epizodów w moim przekonaniu ma z lekka inną fabułę ale jakby się przyjrzeć one tworzą bardzo dobrą i spójną zwięzłość co widać w ostatnim epizodzie. Czy epizody są dlugie? Owszem nawet bardzo bo dajmy na przykład jeden taki epizod może zająć nawet do 3 godzin ale myślę że warto poświęcić tyle czasu i zagłębić się w tą grę bo na prawdę warto a sama historia potrafi doprowadzić do łez nawet takiego twardziela jak ja nie raz doprowadziła do stanu gdzie uroniłem łzę. Skupiając się na fabule teraz to myślę że warto będzie zacząć od lekkiego opisu naszej głównej bohaterki. W grze sterujemy niejaką 18 letnią Maxine "max" Caulfield uczennicą akademi blackwell znajdującej się w małym mieście Arcadia Bay w Stanie Oregon, nasza główna bohaterka można powiedzieć że jest niezmiernie zainteresowana fotografią a jej całe życie można powiedzieć kręci się wokół artystyki i fotografii ale ale właśnie jest jedno ale pewnego dnia na jednej z lekcji fotografii doznaje bardzo dziwnych i przerażających wizji związanych z ogromnym tornadem kiedy jednak wszystko wraca do normy nasza główna bohaterka odkrywa w sobie moce dzięki którym może cofać czas lub przenosić się w czasie za pomocą skupiania się na starych zdjęciach oczywiście dzięki swoim zdolnościom postanawia pomagać innym studentom,mieszkańcom arkadia bay czy też również naprawić błędy z przeszłości. Ogólnie przez całą rozgrywkę zauważyłem jedną bardzo istotną rzecz że ta cała gra opiera się na problemach uczniów które mogą dotknąć w prawdziwym życiu  mowa tu o takich sprawach jak szantaż,znęcanie się psychiczne,kłótnie rodzinne nie wspominając o szkolnym strzelaniu, chciałbym wam powiedzieć co nieco więcej o fabule ale myślę że nie warto jest tu pisać jakieś spoilery bo to trzeba ograć samemu bez dwóch zdań.

Na temat grafiki mogę powiedzieć że cała gra jest utrzymywana w charakterze jakby to powiedzieć animowanym lekko mówiąc przerysowanym ale tu raczej nie chodzi o grafikę tylko o sam gameplay jak i fabułę bynajmniej ja zwracałem uwagę na te dwie rzeczy a grafikę odrzuciłem na drugi plan tak na prawdę no ale cóż tak już bywa są rzeczy ważne i ważniejsze ale jak już wspominałem grafika w tym tytule schodzi na boczny plan. O gameplayu mogę powiedzieć co nieco zaczynając wpierw o interakcji otóż tak w grze spodobało mi się to że jest bardzo dużo interakcji z otoczeniem czy ze studentami z którymi możemy prowadzić konwersację dzięki którym możemy się dowiedzieć co nieco ciekawych rzeczy na temat życia w blackwell academy ale również dowiadujemy się sporo rzeczy które mogą nam pomóc w fabule i w tym momencie chciałbym tutaj lekko wspomnieć że za każdym razem trzeba ostrożnie dobierać kwestie czy decyzje bo jak wam wiadomo albo nie każda nasza podjęta decyzja czy wybrana przez nas kwestia ma swoje konsekwencje w przeszłości,teraźniejszości i przyszłości więc tutaj trzeba bardzo zwracać uwagę na to co się robi i na to co się mówi ale również trzeba zwracać uwagę na to co inni bohaterowie mają do powiedzenia bo to też wam może się przydać w dalszej części gry a dzięki temu nawet będziecie w stanie podejmować dobre decyzje jak i również możecie mieć bardzo dobry wpływ na ludzi i studentów teraz to może uznacie za lekki żart ale nawet interakcja z przedmiotami może mieć konsekwencje na przykład częste podlewanie rośliny może spowodować że ta roślina po prostu zgnije :D więc z tym też trzeba lekko uważać. Tak sobie myślałem że też bym mógł powiedzieć coś o ścieżce dźwiękowej którą uważam za jedną z lepszych w historii gier bo w moim przekonaniu spokojna i relaksująca muzyka była naprawdę świetnym wyborem i dzięki temu możemy się wczuć w klimat gry czy nawet w kilmat nastolatek z problemami to był żart oczywiście ale tak na poważnie muzyka nadaje charakteru i kontrastu tej grze jak i również buduje wspaniałą atmosferę można powiedzieć rodem z filmów o high school w Stanach ale to jest tylko moje zdanie i nie każdy musi się z tym zgadzać.

Podsumując gra jest na prawdę świetna i wciągająca ale również męcząca ale ma coś takiego w sobie że nie ważne jak długie są epizody to ty i tak masz zamiar w to grać choćby nie wiem co tylko po to aby poznać całą historię czy nawet tylko po to aby poczuć więź między sobą a bohaterami rzecz jasna ja też czułem tą więź przez co ukończyłem grę dwa razy oczywiście nawet same proste zagadki logiczne czy zabawa w detektywa powoduje to że chcesz dalej brnąć dalej w fabułę która jest bardzo rozbudowana i w moim przekonaniu nieliniowa.

Co do plusów tej gry to mogę wymienić takie plusy jak:

nielinowa fabuła,mocna i doprowadzająca do łez historia,odczucie więzi z bohaterami czy nawet między bohaterami,gra również pokazuje jak wspaniała i wartościowa potrafi być prawdziwa przyjaźń,wspaniały soundtrack jak i również wspaniała gra "aktorska"

minusów tu nie będę wymieniał a to tylko dlatego że ta gra nie posiada żadnych minusów jest to po prostu istny masterpiece bo inaczej tego określić nie mogę i jak bym miał wystawić ocenę to raczej by była to ocena 10/10 wyżej niestety się nie da a co ja pier dolę daję 9/11 nie no żart ta gra zasługuje ode mnie na 11/10. Czy polecam tą grę polecam z całego serca na prawdę jeżeli lubicie gry z wspaniałą historią to jest gra dla was.

polecam i pozdrawiam

Ps. Jak będzie mi się dziś chciało to wleci recenzja gry South park Kijek Prawdy a jak nie to jutro to zrobię peace out :)

• Lubię to! 3
  • Super 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...