NITROSZCZUR Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 No witam was forumowicze bardzo serdecznie jak zwykle,dziś chciałbym przedstawić wam grę która zapisała się bardzo pozytywnie na kartach historii w branży gier wideo, a mowa tutaj o kolejnym wspaniałej produkcji od panów z rockstar games Grand Theft Auto Vice City. Otóż tak moim zdaniem jest to najlepsza część z całej serii a to dlatego że ta gra posiada w sobie niepowtarzalny klimat lat 80, najlepszy soundtrack z całej serii GTA, nawet san andreas czy 5 nie ma lepszej ścieżki dźwiękowej niż Vice City, natomiast też jest to druga gra z Uniwersum 3d gta, a ile czasu zajęło panom z rockstar produkcja tej gry? Uwaga Uwaga zaledwie tylko 9 miesięcy od premiery GTA 3 tak 9 miesięcy, i pomyślcie sobie że gta 5 robiono ponad rok jak nie lepiej a i tak nie zdołała w moim przekonaniu przebić już i tak kultowego Vice CIty, TA GRA TO JEST PO PROSTU ZŁOTO W CZYSTEJ POSTACI I NIE MA TU CO SIĘ KŁÓCIĆ. Sama gra zawitała w sklepach bodajże pod koniec 2002 roku tyle że ta gra wyszła po raz pierwszy tylko na konsolę playstation 2, natomiast w połowie 2003 roku zawitała na komputery stacjonarne a pod koniec 2003 na konsole xbox, oczywiście warto tutaj też wspomnieć że 2012 roku gra miała swoją premierę na ios i android. Co by tu dużo nie mówić Vice City tak jak z resztą inne części gta jest przede wszystkim znana ze swojej kontrowersyjności i brutalności ale nie słyszałem by gdziekolwiek była zakazana ale żeby ta gra została dopuszczona na rynek niemiecki trzeba było usunąć krew i uniemożliwić utratę kończyn taka mała ciekawostka dla was na sam początek, tutaj też warto wspomnieć że na wersji pc gra doczekała się wielu modyfikacji ale w tej recenzji raczej przyjrzymy się z lekka modyfikacji pod nazwą vice city multiplayer i vice city rage. Co do fabuły tej gry jest ona bardzo dobrze rozbudowana, ciekawa i wciągająca, a przedstawia historię niejakiego pana o imieniu Tommy Vercetti. A więc tak przed wydarzeniami z Vice City nasz kochany Tommy odsiadywał 15 letni wyrok niestety nie wiem za co ale mogę wam powiedzieć chociaż już raczej o tym wiecie ale ten wyrok miał odsiadywać boss mafii z Liberty City Sonny Forelli, no ale cóż stało się tak a nie inaczej ale po wyjściu z więzienia dostajemy szansę właśnie od tego samego pana a naszym pierwszym zadaniem jest polecieć do Vice City aby ubić targu z panem o imieniu Victor Vance, tak ten pan z wstępu to jest właśnie Victor Vance główny protagonista z gry Grand Theft Auto Vice City Stories a on sam razem z swoim bratem Lance Vance budowali trzy lata wcześniej własne imperium narkotykowe. No ale coś poszło nie tak doszło do strzelaniny z której tylko Tommy i nasz adwokat Ken Rosenberg uszli z życiem i od tego momentu naszym głównym zadaniem będzie odzyskanie pieniędzy i zbudowanie swojego przestępczego półświatka. W grze oczywiście będziemy wykonywać misję dla wielu postaci jedną z nich jest niejaki Avery Carrington czy jak mu tam i to właśnie u niego będziemy zmuszeni wykonać jedną z łatwiejszych misji w grze demolition man gdzie naszym zadaniem będzie transport 5 bomb małym helikopterkiem. Ja na serio nie mam pojęcia dlaczego ludzie uważają to za jedną z najtrudniejszych misji przecież to jest na prawdę dosyć łatwe wystarczy znać tylko taktykę i oczywiście tutaj się nie chwaląc mi tą misję udało się przejść za drugim podejściem mógłbym zrobić za pierwszym ale przy ostatniej bombie Janusze z młotkami mnie dopadli i skończyła się kariera niestety. Kolejną pozytywną postacią dla której będziemy robić misję jest to generał cortez, no nie powiem jest to jedna z tych postaci do której ja że tak powiem się lekko przywiązałem plus ma u mnie szacunek za to że ma swój honor i swoje zasady i za to że honor rodziny jest dla niego najważniejszy, a misje z nim będą się opierały tylko i wyłącznie na strzelaniu do naszych wrogów albo jego wrogów to tak chyba będzie najlepiej przyjąć w tym przypadku. Kolejną ważną postacią w tej grze jest Lance Vance albo Lance Vance Dance, dla tej postaci nie będziemy wykonywać żadnych misji a to dlatego że to właśnie z nim będziemy wykonywać różne misje no tylko że minus jest taki że właśnie ten o to pan stanie się jednym z głównych antagonistów no ale cóż "This is Vice City this is business" niestety takie jest życie nie wiadomo na kogo się trafi. Myślę że tutaj już raczej nie warto opisywać dosłownie wszystkich postaci ale na swojej drodze spotkamy również pana o imieniu Phil Cassidy znany również z gta 3 i gta vice city stories,spotkamy również przywódcę kubańskiej mafii Umberto Robine który po ostatniej misji z nim będzie nas traktował i uważał za kubańczyka, no w sumie można powiedzieć to było miłe z jego strony ale również będziemy robić misję dla innego gangu a mowa tutaj o gangu Haitanczyków no którzy raczej nie będą nas miło wspominali po ostatniej misji a tym bardziej raczej nie będziemy mile widziani na ich terenie pomimo tego że pomogliśmy im wygrać ustawkę z kubańczykami oczywiście to nie jest jedyna misja w której im pomogliśmy bo warto też wspomnieć o misji z samolocikiem która była zmorą dla graczy ale nie dla mnie bo ja zrobiłem to za pierwszym razem, wiecie wykorzystałem własną taktykę a na czym ona polega ta taktyka? To jest moja tajemnica którą tylko nieliczni poznają no ale trudno takie jest vice city,w samej grze też spotkamy takich panów jak Ricardo Diaz,Hilary,Kent Paul znany z gta san andreas,Ken Rosenberg znany również z gta san andreas, i wiele wiele innych. Moim zdaniem ta gra lekko się wyróżnia na tle innych części z tego powodu że w nowszych częściach nie mamy możliwości kupowania biznesów nie licząc gta 5,ale natomiast w vice city można zakupić takie interesy jak studio filmowe,klub malibu (pierwszy klub nocny w naszym życiu),doki,taxówki kaufmana,lodziarnia czy wytwórnia fałszywych pieniędzy. Rzecz jasna dla każdej z tych firm musimy wykonać pewne misje abyśmy dostawali przychód w postaci pieniędzy które możemy przeznaczyć na kupno innych interesów które są nam potrzebne aby popychać fabułę do przodu, i tutaj też pragnę wspomnieć aby odblokować dwie ostatnie misje czyli cap the collector i keep your friends close trzeba posiadać pięć własnych firm w tym oczywiście wytwórnię fałszywych pieniędzy musimy wykonać wszystkie misje dla tych firm,a czy one są proste? No akurat misję w dokach checkpoint charlie musiałem robić na kodach bo inaczej nie szło takie to cholerstwo trudne było no ale nic przejdźmy do kwestii gameplay. No tutaj akurat że tak powiem gra ma swoje lata gameplay jest na prawdę fajny ale sterowanie to to jest kurde mordęga w szczególności na konsolach i na telefonach na pc jest to oczywiście ułatwione ale nadal jest sztywno fizyka,brak możliwości rotacji kamerą w pojazdach,siermiężne latanie samolotami no chociaż mi to nie sprawiło jakiegoś problemu bo jakby nie patrzeć szkołę latania w san andreas ukończyłem na klawiaturze gdzie inni postanowili to robić na padzie ale ja na łatwiznę nie poszedłem i pokazałem że mam jaja,tutaj w vice city też się mogę przyczepić do celowania z takich broni jak kruger czy m4a1 bo otóż jest to najgorsze celowanie jakie może być w szczególności na konsolach gdzie zamiast myszki mamy analogi to jest kurw a po prostu nie do opisania to trzeba samemu przeżyć a kto przechodził vice city ten wie co to za ból, na cale szczęście jedyne części jakie ja posiadam na ps2 które już nie działają a szkoda chociaż to były piraty a mówię tutaj o vice city stories i san andreas gdzie już te gry posiadały automatyczne celowanie na całe szczęście, kolejnym idiotyzmem wręcz jest dla mnie w tej grze że nasz bohater potrafi przeżyć upadek z niesamowitych wysokości gdzie z cja lub Niko Bellica zostałyby mokre placki na ulicy, no niestety inaczej nie da się tego ująć ale to już są takie uroki tej gry w sumie można powiedzieć,następną rzeczą na którą raczej każdy zwrócił uwagę jest no co to jest? Tak zgadliście PŁYWANIE no kurde nasz bohater potrafi pływać łódkami,jeździć na motorze latać samolotami (o tym powiem zaraz) ale wystarczy że wejdzie po kolana do wody i już się topi no ludzie ja nie mam słów na to by opisać ten przypadek to jest po prostu tak głupie i idiotyczne że aż az brak słów dosłownie, żeby bohater o tylu umiejętnościach nie umiał pływać? To co ojciec go nie wrzucał do jeziora jak był mały? no bez przesady ale dobra koniec o pływaniu bo szkoda strzępić ryja na to,kolejnym absurdem w tej grze jest to że nieważne jakiej masakry dokona nasz kochany bohater tommy w naszym klubie malibu to i tak ludzie będą tańczyć zamiast uciekać no postawa godna pochwały tutaj mogę powiedzieć,zwłoki się walają po parkiecie i scenie ale nie npc zamiast uciekać wolą się gibać w rytm popu no po prostu zostawię to bez komentarza, BEZ KOMENTARZA oczywiście ja nie wymagam od tej gry realizmu no ale jakieś tam cząsteczki muszą być zachowane, no dobra ale koniec tego pierdolamento czas się skupić na rzeczach które były przełomowe dla tej serii a przełomem było pływanie, nie no żart przełomem dla tej serii była możliwość poruszania się crossem,skuterem,ścigaczem czy harleyem przez co nie zostaliśmy ograniczeni do poruszania się wyłącznie samochodami za co wielki plus dla twórców bo co tu nie mówić to dodało świeżości tej grze ale to nie jest jedyna nowa rzecz otóż latanie skimmerem czyli tym samolotem na podobie dodo z gta 3 zostało usprawnione przez co o wiele łatwiej jest utrzymać się w powietrzu i to moim zdaniem jest akurat bardzo fajna sprawa bardzo przydatna i w sumie to był można powiedzieć taki kamień milowy w tej serii wraz z motocyklami a dzięki tym o to posunięciom rockstar już wiedziało co dodać do kolejnych części aby gracze byli zadowoleni. Żeby nie było dostajemy również możliwość zwiedzania swoich posiadłości gdzie w gta 3 takiej możliwości raczej nie mieliśmy i to był moim zdaniem kolejny przełom w tej serii który zasługuje na kolejny spory plusik ode mnie, ale również tutaj chciałbym wspomnieć o jednej rzeczy a dokładniej o jednej adaptacji filmowej a mowa tu o filmie dokładnie z lat 80 właśnie bo jak wiadomo fabuła z Vice City dzieje się w roku 1986, a mam na myśli film pod tytułem "Scarface Człowiek z blizną" a co ma gra wspólnego z filmem? A no ma trochę wspólnego otóż dajmy na przykład postać Ricardo Diaza jest wzorowana na Franku Lopezie,plus do tego dom który otrzymujemy właśnie po Ricardo jest wzorowany na posiadłości Tonyego Montany czy jak tam się pisze jego imię. Ale i również ostatnia misja jest odzwierciedleniem ostatniej sceny filmowej gdzie uwaga spoiler alert (Tony Montana toczy walkę z ludzmi Sosy). kolejną i ostatnią kwestią o której chciałbym wspomnieć tutaj to jest niepowtarzalny klimat lat 80 te wszystkie plaże, Vice City, gangi i nawet ubiór samych npc czy niezapomniana i najlepsza ścieżka dźwiękowa o której powiem nieco później nadaje tej grze wspaniałego klimatu lat 80 no po prostu ta gra to jest geniusz ba nawet moim zdaniem lepsza niż Grand Theft Auto 5 tak dobrze usłyszeliście gta 5 pod względem klimatu,fabuły czy nawet soundtracku nie jest lepsze od Vice City ale to jest wyłącznie moje zdanie i tylko moje zdanie. O modach do tej gry raczej nie będę się dużo wypowiadał bo po prostu mam taki kaprys ale co nieco też jest warto o tym wspomnieć, i pierwszy mod który weźmiemy na celownik jest to VCMP jak nazwa wskazuje mod działa dokładnie na tej samej zasadzie co SAMP a nawet dosłownie te same menu a co dokładniej znajduje się w tym modzie to ja sam zbytnio nie wiem ale sugerując się sampem na pewno posiada chat bo wiadomo jest to tryb online,brak jakichkolwiek npc plus na pewno VCMP posiada serwery z bardzo dobrze znanym już nam trybem RolePlay ale ale jest jedno ale z tym multi to trzeba lekko uważać gdyż właśnie przed chwilą odkryłem na stronce virustotal że posiada w sobie malware więc tutaj radzę się wstrzymać z pobieraniem mulit do vice city. Kolejnym modem który warto tutaj opisać jest to mod pod nazwą vice city rage, a cóż takiego specjalnego daje nam ten mod? A no jest to słabsza wersja modu enb series dzięki któremu grafika staje się lepsza tak samo jak fizyka czy ragdoll ale jak by też nie patrzeć ten cały mod jest oparty na silniku z gta 4 ale nie tylko vice city posiada takie właśnie mody jak rage czy enb series bo również są one dostępne dla gta san andreas, ale oprócz tego mamy również mody które wprowadzają kosmetyczne zmiany jak na przykład licznik prędkości czy nawet modele pojazdów choć ja tam wolę czystą grę bez modów bo z modami wtedy nie ma takiego klimatu jak w czystej wersji. O kwestii czysto technicznej tutaj też mogę wspomnieć tyle że posiadacze windowsa 10 będą zmuszeni pobrać patch z drugiej ręki tak zwany silentpatchvc i silentloader asi aby w miarę normalnie grać w tą wspaniałą grę bez problemów, co do problemów to ta gra również ma jeden malutki problem a chodzi tu o muzykę. Ale zaraz zaraz co jest złego w muzyce? No właśnie nic złego ale krążą plotki że wersje na ps3 ps4 i steam niektóre kawałki są usunięte przykładowo ma być usunięta utwór Michaela Jacksona-Billy Jean i ludzie niezbytnio wiedzieli czemu w pierwszej misji słyszymy utwór Laury Branningan - Self Control zamiast Michaela Jacksona ale prawdopodobnie było tak ze względu na licencję do danych utworów, chociaż ja sam posiadam wersję na steam i nie zauważyłem żadnych zmian w radiu, może to tylko dlatego że już wszystko zostało unormowane, a ludzie tutaj się bali że muszą coś pobierać kurde gimnastykowali się i wyginali aby cofnąć wersję na steam bodajże z 1.1 do 1.0 no ale na szczęście ja tego nie musiałem robić i mogę się cieszyć z każdej dosłownie każdej piosenki w radiu. Tutaj też mała ciekawostka a dokładniej taka że Vice City jest dostępne na platformie Rockstar Games Launcher A propos soundtracku moim zdaniem jest to najlepszy soundtrack w całej serii Grand Theft Auto, san andreas nie ma lepszego soundtracku gta 5 to już w ogóle może czyścić buty dla vice city z tym swoim murzyńskim disco americano moim zdaniem. No po prostu nie ma nic lepszego niż zwiedzać Vice City w przy utworach ze stacji radiowych takich jak Flash FM,VROCK,EMOTION 98.3 czy WAVE 103 to jest po prostu magia normalnie definicja lat 80 i tutaj nie ma co się kłócić w żadnej innej grze nie znajdziecie lepszego soundtracku ale myślę że też dobrze będzie tutaj przedstawić utwory które mi się kojarzą właśnie z Vice City i które wspaniale definiują tą grę i definiują jej klimat jak i również klimat lat 80 a do takich utworów mogę zaliczyć: Michael Jackson-Billy Jean,Laura Branningan-Self Controll,Wang chun-Dance Hall Days,Bryan Addams-Run to you,Bugstars-Video killed radio star,Hall&Oates out of touch. Ze stacji VROCK mogę dać takie przykłady jak: Twisted Sisters-I wanna rock,Quiet Riot-cum on feel the noize,Autograph-turn up the radio czy Love Fist-fist fury (love fist jest to akurat fikcyjny zespół rockowy) a natomiast żeby już nie przedłużać to powiem że ze stacji emotion i wave na szczególne wyróżnienie zasługują takie utwory jak: Cutting Crew-I just died in your arms,Toto-Africa,Jan Hammer-crockett theme czy nena-99 luftballons (tutaj też mała ciekawostka w vice city stories jest taki mały easter egg aby zestrzelić 99 czerwonych balonów) oczywiście to nie są wszystkie utwory a wszystkich wam nie będę tu pisał ale mogę powiedzieć ta gra posiada same świetne i ponadczasowe utwory i to właśnie dzięki VROCK można powiedzieć jeszcze bardziej potwierdziłem się w przekonaniu że rock to jest na prawdę zajebisty gatunek muzyczny no coś wspaniałego. Tak już na sam koniec chciałbym wydać werdykt tej grze otóż tak gra jest na prawdę wspaniała i ponad czasowa co pokazuje jak świetnie potrafi się trzymać nawet po 18 latach od premiery co nie zdarza się często bo akurat gry potrafią być zapomniane po kilku latach ale nie vice city,vice city jest po prostu przekozakiem w tej dziedzinie i będzie się trzymać przez kolejne 18 lat, mam również taką cichą nadzieję że fabuła gta 6 będzie się toczyła w Vice City to by było coś na prawdę super powrót do vc i gracze tego potrzebują bo już 3 razy wracaliśmy do liberty city 2 razy do los santos i 2 razy vice city więc proszę tylko o to aby akcja gta 6 działa się w vice city i żeby to było idealne odwzorowanie a nie to co w przypadku w gta 5 chociaż tutaj niby nie mam się czego czepiać ale zawsze coś na zaczepkę się znajdzie. Plusy tej gry to na pewno są: niesamowita ścieżka dźwiękowa,kozacka fabuła,świetne postacie,wspaniały klimat lat 80 i idealny klimat miami jak i również plusem są wiele innych nowości wprowadzonych do tej gry. Minusami natomiast są: sztywna fizyka,koszmarne celowanie,brak możliwości pływania,miałem też do minusów misje zaliczyć ale tylko tak na prawdę checkpoint charlie sprawił mi problemy reszta misji co niby były robione przez "szatana" to są po prostu zbyt proste dla mnie. Więc gra otrzymuję ode mnie mocne 8.9/10 na prawdę pozycja obowiązkowa dla każdego fana serii i nie ma że boli,że trudne misje po prostu trzeba zacisnąć zęby, ścisnąć dupę i to przejść bo jest warto oj warto. To tak że więc podeślijcie pomysły jaką grę chcielibyście ujrzeć w następnej recenzji jak i również możecie podzielić się swoimi myślami na temat tej gry co wam się spodobało a co nie,zapraszam do otwartej dyskusji na ten temat a ja w tym czasie zmykam i pożegnam się z wami tymi o to słowami "say goodnight mr diaz" do zobaczenia później pozdrawiam cieplutko i narka. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weronika ;> Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Wielkie dzięki, że spełniłeś moją prośbę! Recenzja jak zwykle bardzo dobra. Zgadzam się niemal ze wszystkim, a to pływanie było zmorą dzieciństwa, którą z perspektywy czasu również miło wspomnieć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi