Skocz do zawartości

Recenzja gry Far Cry 4

NITROSZCZUR

Rekomendowane odpowiedzi

image_cover.jpg?f=519&n=b331ea50-784c-11

Witam was forumowicze w mojej 10 już recenzji można powiedzieć że jubileuszowej recenzji, 10 recenzji minęło jak jeden dzień :D ale teraz tak na poważnie, dziś bierzemy na celownik grę od studia Ubisoft Far cry 4. W tej recenzji powiem wam co nieco o fabule,postaciach,lokacji, i pewnie o kilku innych rzeczach których nie chcę mi się tu wymieniać. A więc tak gra miała swoją premierę 18 listopada 2014 roku i jest to jedna z pierwszych można powiedzieć gier które wyszły na konsole nowej generacji, ale teraz aby tak nie przedłużając przechodzimy od razu do fabuły która jest na prawdę dosyć ciekawa.

No to więc lecimy, nasz główny bohater Ajay Ghale który przez można powiedzieć prawie całe swoje życie zamieszkiwał w USA ze swoją matką ale po jej śmierci miał jedno zadanie do wykonania,a polegało ono na tym że ma dostarczyć jej prochy do miejsca spoczynku gdzie spoczywa jego siostra Lakshmana a miejsce to znajduje się w Miejscowości Kyrat po przybyciu na miejsce dochodzi do niezbyt przyjemnego spotkania pasażerów autobusu z żołnierzami social army lecz po chwili spotykamy Dyktatora Pagana Mina który w dosyć brutalny sposób wyraża swoje niezadowolenie na jednym ze swoich żołnierzy a to dlatego że mieli oni zadanie zatrzymać busa nie strzelać do niego, chwilę po tym całym przedstawieniu Ajay i nasz kolega z busa znajdujemy się w willi dyktatora a po chwili nasz kolega znika razem z dyktatorem a my mamy dwie opcje do wyboru albo zaczekać albo dotrzeć do głównych drzwi wejściowych, jeżeli zdecydujemy się zaczekać na pagana to przejście gry zajmie nam nie mniej niż 10 minut gdyż od razu razem z paganem udajemy się do miejsca pochówku, ale jeżeli wybierzemy tą drugą opcję no to wtedy zaczyna się dosyć ostra jazda a to dlatego że trafiamy w sam środek walk pomiędzy złotym szlakiem a social army czyli trafiamy w sam środek wojny domowej w kyracie, tutaj też chcę wspomnieć że złoty szlak został założony przez Mohana Ghale, ale to już temat na całkiem inną rozmowę, otóż tak po ukończeniu tego prologu poznajemy sabala,amitę i jej córkę bhadre, ale to nie wszystko bo naszym zadaniem jest uwolnienie kyratu z tyranii pagana i jego wojsk ale czy jest warto? No po ukończeniu gry stwierdziłem że nie ale już wam wyjaśniam dlaczego Sabal spoko ziomek ale mordował każdego który nie wierzył w ich religię,Amita jedynie chciała dobrze dla swojej córki bo nie chciała aby stała się kolejną Tarun Matara ale co z nią jest nie tak? Otóż zmuszała dzieci do ciężkiej pracy na plantacji narkotyków, a natomiast pagan pomimo swoich rządów nie zabijał nikogo tylko dlatego że wierzy w inne bóstwo czy nie zmuszał dzieci do ciężkiej pracy ale był jednym z antagonistów który miał rację i mówił cały czas prawdę, oczywiście w tej grze czeka nas ogrom misji takich jak zdobycie mostu między północą a południem,zdobywanie twierdz,czy wykonywanie misji dla naszego starego znajomego agenta Willisa (kto grał w far cry 3 ten wie o kim mówię).  To by było w sumie tylko tyle na temat fabuły dalej nie ma co spoilerować.

Moim zdaniem można teraz by się lekko skupić na niektórych bohaterach, a więc tak zaczynając od jednego z wojowników złotego szlaku a mowa tu o Hughes dla niego wykonujemy tylko kilka misji a polegają one na strzelaniu a postać sama w sobie jest lekko zwariowana i nieprzewidywalna mógłbym powiedzieć że to jest taki Phil Cassidy z GTA 3,GTA VC i GTA VCS. O Paganie mogę powiedzieć tak spoko ziom który ma rację, Amita i Sabal? o nich mogę powiedzieć tak żałosni są, w ch uj dwulicowi nara,o naszym agencie mam z lekka takie neutralne zdanie więc tutaj niezbyt nie wiem jakie są jego dobre a jakie złe strony,Bhadra? w sumie to szkoda mi jej niewinna osoba która stoi w centrum konfliktu między Sabalem a Amitą,również niczemu winna ofiara wojny domowej, oczywiście w samej grze jest wiele więcej bohaterów ale wszystkich tu opisywać nie będziemy gdyż to by zajęło zbyt wiele cennego czasu który chcę przeznaczyć na coś innego bo dziś mam 420 :) .

Co do gameplayu to on niewiele się zmienił od czasów trójki czyli tak,trzeba polować na zwierzęta aby zdobywać ulepszenia kupować broń i amunicję,można nadal używać pojazdów takich jak jeep,quad ale i również mamy paralotnię,kombinezon,łódki, czy helikopter,ale i oprócz tego musimy również zbierać rośliny aby wytwarzać mikstury plus co do kupowania broni nie musimy tego robić w wyznaczonych miejscach a to dlatego że możemy spotkać na drodze tak zwanego handlarza bronią,w grze nosi on nazwę Sherpa czy jakoś tak i u niego możemy  się zaopatrywać w różne przedmioty,do tego również możemy lootować żołnierzy aby zdobywać amunicję czy przedmioty które możemy sprzedać czasem za niemałą sumę a za pieniądze ze sprzedaży możemy również pozwolić sobie na ulepszenie wnętrza domu rodzinnego Ajaya. kolejną fajną dosyć kwestią w gameplayu jest to że też przenosimy się w czasie a dokładniej do miejsca zwanego Shangri La tylko po to aby zdobyć thankę i walczyć z tutejszymi wrogami, jest to na prawdę bardzo fajna sprawa gdyż ona wprowadza coś co dopiero pojawiło się w Far Cry Primal, a mowa tu o posiadaniu własnego zwierzęcia, owszem w 4 nie ma takiej możliwości ale to raczej nikomu nie przeszkadzało. Ale i też warto wspomnieć o tym że w grze czeka nas wiele innych pobocznych misji takich jak na przykład zdobywanie wieży czy bezsensowne misje do Reggiego i Yogi czy zdobywanie posterunków które potem służą właśnie jako nasz taki hideout.

Co do miejsca akcji Kyrat jest to na prawdę dosyć piękna sceneria przypominająca swoją jakby to powiedzieć  stylistyką Indie, ale jak wiadomo Kyrat jest to fikcyjne państwo położone w Himalajach co mi się bardzo spodobało bo jak wiecie że większość takich gier dzieje się tylko w mieście a tutaj takie miłe zaskoczenie według mnie czyli jakieś małe wioski,lasy,góry i malownicze miejsca ale to nie wszystko bo  jak wiecie kyrat skrywa wiele sekretów które warto odkryć a dzięki temu odkryjemy wiele wspaniałych miejscówek czy ciekawych jaskiń które można pozwiedzać, chociaż ja wolałem chodzić po lasach i polować na zwierzęta czy czekać na wroga w ukryciu gdy ten się zbliżał, ale i również mamy możliwość poznać himalaje już od tej śnieżnej strony ale niestety tylko w misjach fabularnych a szkoda chociaż w dlc valley of yeti czy jakoś tak mamy okazję poznać właśnie himalaje z tej drugiej strony co jest akurat bardzo fajną odskocznią moim zdaniem.

W kwestii graficznej to to po prostu wygląda na prawdę super od czasów trójki grafika zmieniła się diametralnie nie do poznania, to jak wygląda gra sprawia że czuje się ten cały klimat gry i tej wojny domowej na dzikim terenie więc tutaj twórcy się postarali i na prawdę polecieli grubo dbając nawet o najmniejsze detale pomimo tego że ubisoft jest znany z tego że bierze przykład z reklam gier na androida gdzie w zwiastunie gra wygląda na prawdę świetnie a w rzeczywistości gówno wylewa nam się z ekranu i tak moim zdaniem było w przypadku the division ale i guess "Thats how mafia works" lecz tak jak wspominałem Far Cry 4 jest to zupełnie inna bajka, inna rzeczywistość i czuć ten lekki powiew świeżości gdyż ubisoft na prawdę się postarał i dał graczom to na co zasługują pomimo tego że 4 nie była tak dobra jak 3.

O soundtracku nie będę dużo pisał gdyż to wygląda tak przed zdobywanie wież jedynie co możemy usłyszeć to wspaniałe propagandowe cytaty pagana mina oczywiście można usłyszeć jego piękne słowa w akompaniamencie pięknej propagandowej muzyki, no po prostu czułem się jakbym przemierzał Koreańską Republikę Ludowo Demokratyczną no coś wspaniałego na nic innego bym tego nie zamienił, lecz natomiast po zdobyciu wierz ciągle słyszymy w naszym radiu tą zgniłą imperialistyczną muzykę wraz z kłamstwami które wmawia nam nikczemny i podły imperialista a sądząc po jego słowach są to knowania przeciwko wspaniałemu narodowi i wspaniałemu dyktatorowi ale jak wiecie takie knowania imperialistów są  bezcelowe i bez znaczenia ale i również w każdej chwili będą rozwiane przez wspaniały naród i Pagana mina.

Na sam koniec taka moja lekka ocena. Tak jak wspominałem Far Cry 4 jest bardzo dobrą grą ale nie tak dobrą jak Far Cry 3,ale i również ta część ma swoje uroki jak i również plusy i minusy o których powiem zaraz,moim zdaniem kupno tej gry w waszym przypadku byłoby bardzo dobrą decyzją gdyż gra jest warta kupna i warta ukończenia i mogę ją polecić wam bardzo gorąco z ręką na sercu bolesnym, jest to gra jak najbardziej super gra super produkcja, plusami tej gry są:

Niezła fabuła,ciekawy gameplay,prosty ale fajny system craftingu,propaganda i sporo akcji,grafika i świetna lokalizjacja

minusy to natomiast:

Bezsensowne i nudne zadania poboczne,możliwość ukończenia gry w kilka minut.

I ogólnie tak ja daję tej grze ocenę 8.7/10  co jest w tym przypadku bardzo wysoko oceną ale i również baaaardzo zasłużoną oceną bo ta gra z wielu aspektów zasłużyła na tą ocenę a nie inną.

I to by było na tyle widzimy się już w sobotę albo w niedzielę a kolejną lekturką będzie FAR CRY 3 tak dokładnie najlepsza część z tej serii a na razie ja się z wami żegnam i do widzenia peace out.

Ps. Zapraszam do dyskusji w komentarzach chociaż i tak nic nie napiszecie bo wam się nie będzie chciało albo będziecie mieli to głęboko gdzieś oczywiście nie mówię tu o wszystkich ale sami widzicie jak jest ale tak czy siak zapraszam was do oceny i dyskusji.

• Lubię to! 1
  • Super 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...